czwartek, 18 czerwca 2015

Pulpeciki na każdą okazję :)

Brak komentarzy:
 


Ładna pogoda sprawia, że całe dni spędzamy na świeżym powietrzu. Podwórko jest tysiąc razy bardziej atrakcyjne, bo zawsze jest coś nowego do odkrycia. Ogranicza nas jedynie głód. Wpadamy więc do domu i chcemy błyskawicznie mieć obiad.
Co robię w takiej sytuacji? Wyciągam coś 'gotowego' z zamrażarki. Gotowego, to znaczy przygotowanego wcześniej i wrzuconego tam na czarną godzinę. Taki nasz domowy fast food :)
Mogą służyć za śniadanie, obiad i kolację. Tak samo dobrze smakują same jak i w towarzystwie np. warzyw.

PULPETY Z PĘCZAKIEM I KURCZAKIEM

Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak (suchej)
  • 1 cebula szalotka
  • 1 niewielka pierś z kurczaka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (zamiennik jajka)
  • 2 łyżki bułki tartej (lub otrębów w wersji bezglutenowej)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka papryki 
  • szczypta majeranku, tymianku, pieprzu do smaku
dodatkowo mąka kukurydziana oraz olej do smażenia 

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w szklance wody. Odstawiamy aby napęczniała (najlepiej przygotować ją poprzedniego wieczora). Kurczaka i cebulkę kroimy w mała kostkę. Łączymy z kaszą, dodajemy mąkę, bułkę, przyprawy i olej. Wszystkie razem mieszamy. Powinniśmy uzyskać lepką konsystencję. Na talerz wysypujemy mąkę kukurydzianą. Formujemy kulkę, lekko zgniatamy i otaczamy w mące. Jeżeli się rozsypuje do "ciasta" należy dodać więcej mąki kukurydzianej. Wiąże ona składniki tak samo jak jajo. Smażymy na rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym, część zjadamy na świeżo, a resztę studzimy i zamrażamy na później.

SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz