Składniki:
1 szklanka kaszy pęczak
2 cebule
3 marchewki
2-3 papryki (można w różnych
kolorach)
2 duże cukinie
2 ząbki czosnku
1 puszka ciecierzycy (można użyć też
suchej, jednak trzeba pamiętać, by namoczyć ją poprzedniego dnia)
1 kartonik gęstego przecieru
pomidorowego (500g)
przyprawy wedle uznania: sól, pieprz
czarny, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, czosnek niedźwiedzi,
olej rzepakowy
Wykonanie:
Wszystkie warzywa prócz marchewki
obieramy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy patelnię a następnie na
rozgrzany olej wrzucamy cebulę. Marchewki ścieramy na dużych
oczkach i dorzucamy do cebuli, mieszamy. Dorzucamy paprykę i smażymy
kilka minut. Pod koniec smażenia na patelnię przeciskamy przez
praskę czosnek. Całość z patelni przekładamy do większego
garnka, dorzucamy cukinię, dolewamy nieco wody i dusimy ok.15 minut.
W tym czasie w drugim garnku gotujemy kaszę pęczak. Odsączamy
ciecierzycę, a gdy wszystkie warzywa będą miękkie dokładamy ją
do pozostałych warzyw i dolewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy
ziołami do smaku wg. uznania i wszystko razem gotujemy jeszcze chwilkę. Przekładamy do miseczek trochę leczo i dodajemy kaszy. U mnie starczyło na obiad i kolację :)
Takiego lecza jaszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam