wtorek, 9 sierpnia 2016

Leczo nieco inaczej

1 komentarz:
 

Składniki:
1 szklanka kaszy pęczak
2 cebule
3 marchewki
2-3 papryki (można w różnych kolorach)
2 duże cukinie
2 ząbki czosnku
1 puszka ciecierzycy (można użyć też suchej, jednak trzeba pamiętać, by namoczyć ją poprzedniego dnia)
1 kartonik gęstego przecieru pomidorowego (500g)
przyprawy wedle uznania: sól, pieprz czarny, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, czosnek niedźwiedzi,
olej rzepakowy

Wykonanie:
Wszystkie warzywa prócz marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy patelnię a następnie na rozgrzany olej wrzucamy cebulę. Marchewki ścieramy na dużych oczkach i dorzucamy do cebuli, mieszamy. Dorzucamy paprykę i smażymy kilka minut. Pod koniec smażenia na patelnię przeciskamy przez praskę czosnek. Całość z patelni przekładamy do większego garnka, dorzucamy cukinię, dolewamy nieco wody i dusimy ok.15 minut. W tym czasie w drugim garnku gotujemy kaszę pęczak. Odsączamy ciecierzycę, a gdy wszystkie warzywa będą miękkie dokładamy ją do pozostałych warzyw i dolewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy ziołami do smaku wg. uznania i wszystko razem gotujemy jeszcze chwilkę. Przekładamy do miseczek trochę leczo i dodajemy kaszy. U mnie starczyło na obiad i kolację :)

1 komentarz: