sobota, 29 października 2016

Ciasto marchewkowe

2 komentarze:
 

Czy ciasto może być pyszne i jednocześnie zdrowe? Oczywiście! Nie macie pomysłu na weekendowy szybki deser? Polecam ciasto marchewkowe, kochają je dzieci i dorośli również.
A oto prosty przepis:

Składniki:

4 jajka
2 szklanki mąki (u mnie 1 pszennej i 1 orkiszowej)
kostka masła (lub szklanka oleju)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 średniej wielkości marchewki (po starciu ok.1,5 szklanki)
ok. 4 łyżki syropu daktylowego (lub innego "słodziwa")

Wykonanie:
Masło utrzeć dodając po jednym jajku. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem oraz syrop. Na koniec dodawać po jednej łyżce startej marchewki cały czas miksując. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy (najlepiej tortownicy) i piec ok. 40 minut w temp. 180'C.
Jeżeli lubicie można również dodać do środka: rodzynki, migdały, żurawinę albo inne owoce (pamiętając, że ciasto będzie dzięki nim bardziej wilgotne)
Ciasto po upieczeniu można posmarować serkiem mascarpone lub posypać cukrem pudrem.

Jeżeli wolicie mniejszą porcję możecie zrobić to ciasto w keksówce używając połowy składników.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię, ale że w kuchni jestem leniwa i nie chce mi się ścierać marchewki to tego ciasta nie robię :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz poprosić o pomoc córkę :) Mój np. chętnie ściera na tarce :)

      Usuń