czwartek, 23 marca 2017

Tarta szpinakowa z białym serem

1 komentarz:
 

Przepis na pyszne zdrowe danie, które można zaserwować zarówno na obiad jak i na kolacje.


Składniki:


Ciasto:
ok.300 g mąki (u mnie pół orkiszowej i pszennej)
2 łyżki jogurtu
łyżka oleju koko (lub masła)
sól, pieprz, papryka – szczypta
1 jajko

Nadzienie:
1/2 paczki szpinaku świeżego
1/2 kostki sera białego chudego
jajko
2 łyżki jogurtu
sól pieprz
cebula szalotka
2 ząbki czosnku
łyżka oleju koko

Wykonanie:

Włączamy piekarnik na 180'C. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce i ugniatamy na jednolite ciasto. Jeżeli waszym zdaniem jest zbyt suche dodajemy jogurtu, a kiedy zbyt klejące dosypujemy po troszku mąki. Ciasto rozkładamy we formie do tarty i wkładamy do piekarnika na 10-15minut.

Liście szpinaku oraz szalotkę kroimy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę oleju, podsmażamy szpinak, dodajemy szalotkę, czosnek i a następnie jajko oraz biały ser. Doprawiamy do smaku. Nadzienie układamy na podpieczonym cieście i wkładamy do piekarnika na kolejne 15minut.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Mniam, mniam, szukałam fajnego przepisu na ciekawa tartę no to mam!

    OdpowiedzUsuń