poniedziałek, 2 października 2017

Ciastka twarogowe z jabłkiem

16 komentarzy:
 


Znacie takie uczucie, że zjedlibyście coś słodkiego a pod ręką akurat nic nie ma?
Ja przez cukrzycę borykam się z nim non stop...
Nawet jeśli w domu są słodycze, ja nie mogę po nie sięgnąć.
Znalazłam więc pyszną alternatywę i chętnie podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasteczka twarogowe bez dodatku cukru.

Składniki na ciasto:
150g mąki pełnoziarnistej
125g sera twarogowego (pół kostki)
75g masła
żółtko

dodatkowo:
białko do posmarowania ciastek
1 średniej wielkości jabłko
cynamon
ewentualnie cukier puder do posypania

Wykonanie:
Piekarnik ustawiamy na 180'C i termoobieg. Jabłko obieramy i kroimy na plastry.
Wszystkie składniki (koniecznie w temperaturze pokojowej!) zagniatamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy (uprzednio posypując mąką blat lub stolnicę) na grubość kilku milimetrów. Szklanką wycinamy kółka. Na każdym kółku układamy plasterek (lub pół plasterka jeżeli są zbyt duże) jabłka, posypujemy cynamonem i składamy na pół dociskając brzegi. Tak przygotowane ciastka smarujemy roztrzepanym białkiem. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok.20minut.
Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem jeśli ktoś lubi bardziej słodko.

SMACZNEGO!

Ps. Ja idę zajadać :)


16 komentarzy:

  1. O jaaa!!! Ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja generalnie bardzo lubię słodycze - a biorąc pod uwagę moją insulinooporność też powinnam się z nimi pilnować. Dlatego tym bardziej dziękuję za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co, ja teraz przy cukrzycy ciążowej robię je często gdy najdzie mnie ochota

      Usuń
  4. Mniam mniam... Wyglądają mega apetycznie :-) Spisuje przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie ciasteczka choć w wersji z twarogiem i jabłkiem jeszcze nie jadłam. Spisuje przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja córka uwielbia pieczone jabłka, więc może bym dała rade jej trochę twarogu przemycić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam, mojemu z kolei muszę robić kilka z samego ciasta ;)

      Usuń
  7. Mmm... Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń