Cukinia faszerowana na dwa sposoby
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 250g mięsa mielonego
- 1/2 paczki granulatu sojowego
- 6 rzodkiewek
- 2 cebula
- 3 pomidory
- 1 papryka
- opakowanie mozzarelli
- sól, pieprz, pietruszka, olej rzepakowy
Przygotowanie:
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do
ok. 180'C
Gotujemy kaszę oraz granulat sojowy wg.
przepisu na opakowaniu (zazwyczaj w proporcji 1:2).
Cukinię
przekrawamy wzdłuż na dwie równe połówki. Łyżką usuwamy
miąższ.
Kroimy cebulkę i paprykę w kostkę, a
rzodkiewki na 4 części. Pomidory zalewamy gorącą wodą, by
odeszła skórka, obieramy i kroimy. Na patelni podsmażamy cebulkę.
Kiedy się zeszkli dodajemy kolejno rzodkiewkę, paprykę
i pomidory. Dusimy chwilę pod przykryciem i odstawiamy. Na osobnej patelni podsmażamy mięso.
i pomidory. Dusimy chwilę pod przykryciem i odstawiamy. Na osobnej patelni podsmażamy mięso.
Ser mozzarella kroimy na plasterki.
Przygotowujemy wersję wegetariańską: do miski nakładamy połowę ugotowanej kaszy, granulat sojowy
oraz połowę warzyw. Posypujmy pietruszką, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem wg. uznania.
oraz połowę warzyw. Posypujmy pietruszką, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem wg. uznania.
W drugiej misce przygotowujemy wersje
mięsną. Postępujemy tak samo, tyle, że zamiast granulatu dodajemy
mięso mielone. Cukinię smarujemy olejem. Do każdej
połówki nakładamy farsz z osobnej miski.
Na górze układamy
plasterki mozzarelli (jeśli nie lubicie mocno spieczonego, można to
zrobić na chwilę przed wyjęciem z pieca).
aaaa... kiedyś jadłam! Smakowały obłędnie :)
OdpowiedzUsuń