poniedziałek, 28 września 2015

Pysznie, zdrowo, kolorowo - cukinia faszerowana

1 komentarz:
 

Cukinia faszerowana na dwa sposoby


Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 250g mięsa mielonego
  • 1/2 paczki granulatu sojowego
  • 6 rzodkiewek
  • 2 cebula
  • 3 pomidory
  • 1 papryka
  • opakowanie mozzarelli
  • sól, pieprz, pietruszka, olej rzepakowy

Przygotowanie:

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do ok. 180'C
Gotujemy kaszę oraz granulat sojowy wg. przepisu na opakowaniu (zazwyczaj w proporcji 1:2). 
Cukinię przekrawamy wzdłuż na dwie równe połówki. Łyżką usuwamy miąższ.
Kroimy cebulkę i paprykę w kostkę, a rzodkiewki na 4 części. Pomidory zalewamy gorącą wodą, by odeszła skórka, obieramy i kroimy. Na patelni podsmażamy cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy kolejno rzodkiewkę, paprykę
i pomidory. Dusimy chwilę pod przykryciem i odstawiamy.
Na osobnej patelni podsmażamy mięso.
Ser mozzarella kroimy na plasterki.
Przygotowujemy wersję wegetariańską: do miski nakładamy połowę ugotowanej kaszy, granulat sojowy
oraz połowę warzyw. Posypujmy pietruszką, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem wg. uznania.
W drugiej misce przygotowujemy wersje mięsną. Postępujemy tak samo, tyle, że zamiast granulatu dodajemy mięso mielone. Cukinię smarujemy olejem. Do każdej połówki nakładamy farsz z osobnej miski. 
Na górze układamy plasterki mozzarelli (jeśli nie lubicie mocno spieczonego, można to zrobić na chwilę przed wyjęciem z pieca).
Pieczemy ok. 30 - 40 minut.







1 komentarz: