Przepis na pyszne zdrowe danie, które można zaserwować zarówno na obiad jak i na kolacje.
Składniki:
Ciasto:
ok.300 g mąki (u mnie pół orkiszowej
i pszennej)
2 łyżki jogurtu
łyżka oleju koko (lub masła)
sól, pieprz, papryka – szczypta
1 jajko
Nadzienie:
1/2 paczki szpinaku świeżego
1/2 kostki sera białego chudego
jajko
2 łyżki jogurtu
sól pieprz
cebula szalotka
2 ząbki czosnku
łyżka oleju koko
Wykonanie:
Włączamy piekarnik na 180'C.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce i ugniatamy na
jednolite ciasto. Jeżeli waszym zdaniem jest zbyt suche dodajemy
jogurtu, a kiedy zbyt klejące dosypujemy po troszku mąki. Ciasto
rozkładamy we formie do tarty i wkładamy do piekarnika na
10-15minut.
Liście szpinaku oraz szalotkę kroimy.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę oleju, podsmażamy szpinak, dodajemy
szalotkę, czosnek i a następnie jajko oraz biały ser. Doprawiamy
do smaku. Nadzienie układamy na podpieczonym cieście i wkładamy do
piekarnika na kolejne 15minut.
Smacznego :)
Mniam, mniam, szukałam fajnego przepisu na ciekawa tartę no to mam!
OdpowiedzUsuń